فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 16 (زمستان 1390)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 16 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم ملازاده، ابراهیم علی محمدی اصل، قادر زمستانی صفحات 13-32
    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل درخت ارزیابی فازی برای بررسی سیستم های ارزیابی عملکرد کارکنان و انتخاب سیستم ارزیابی مناسب برای دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی می باشند. روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد. در این مقاله سعی شده است برای جلوگیری از تبعات ناشی از نظام ارزیابی نامطلوب در دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی، مدل درخت فازی را جهت بررسی روش های ارزیابی عملکرد کارکنان ارائه دهیم و بر اساس این مدل روش ارزیابی عملکرد مناسب برای هر یک از واحدها را انتخاب نمائیم. برای این کار ابتدا عوامل موثر در تعیین روش ارزیابی عملکرد (اندازه واحد، پویایی واحد، سطوح مختلف در سلسله مراتب و فرهنگ سازی و آموزش) را مشخص کردیم و با استفاده از این عوامل به بررسی روش های ارزیابی عملکرد کارکنان پرداختیم. با استفاده از دانش اخذ شده از نظرات اساتید دانشگاه و مسئولین جذب منابع انسانی واحدها، پایگاه دانش ایجاد شده و با بکارگیری الگوریتم و مجموعه های فازی، مدل درخت فازی ارائه گردیده است. سپس با توزیع پرسشنامه مقادیر هر یک از متغیرهای مورد بررسی (عوامل موثر در تعیین روش ارزیابی عملکرد) برای هر یک از واحدهای مورد مطالعه تعیین شده و در نهایت با استفاده از این مقادیر کسب شده اولویت روش های ارزیابی عملکرد برای هر یک از واحدها مشخص شده است. در مرحله بعد با استفاده از تصمیم گیری چند معیاره فازی اولویت انتخاب روش های ارزیابی برای هر یک از واحدها را بر اساس ارزش تصمیم (مقدار تامین اهداف) مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: آنتروپی، ارزیابی عملکرد، الگوریتم، پایگاه دانش، درخت تصمیم
  • دکتر محمد علی فرنیا، مینا حسن پور پروین صفحات 33-49
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین فرهنگ سازمانی و مدیریت مشارکتی در دبیرستان های دخترانه شهر تبریز در سال تحصیلی 88-87 انجام شد. برای نیل به هدف فوق هشت فرضیه ، تدوین و مورد آزمون قرار گرفت. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری این تحقیق شامل 78 نفر مدیر و 1599 نفر دبیر، در نواحی پنجگانه مقطع متوسطه دخترانه شهر تبریز در سال تحصیلی 88-87 می باشد. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 65 نفر مدیر و 325 نفر دبیر محاسبه گردید و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی، نظرخواهی شد. برای جمع آوری داده های لازم جهت آزمون فرضیه های تحقیق، از پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی براساس مدل دنیسون و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت مشارکتی استفاده گردید. تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت.
    نتایج نشان دادکه رابطه معنی داری بین درگیر شدن در کار، یکپارچگی، سازگاری و ماموریت با مدیریت مشارکتی از دیدگاه مدیران و دبیران وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت مشارکتی، درگیر شدن در کار، یکپارچگی، سازگاری، ماموریت
  • دکتر علی نقی اقدسی، روح انگیز عیدی صفحات 51-65
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی بین سلامت روانی و راهبردهای مقابله ای در جانبازان قطع نخاع شهرستان تبریز انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه جانبازان قطع نخاع شهرستان تبریز است که تعداد آنها 40 نفر می باشد. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) فرم 28 سوالی و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نمره 19 انجام شده است. برای توصیف یافته ها از فراوانی و درصد و برای آزمون فرضیه ها از ضریب رگرسیون استفاده شده است.
    به طور کلی نتایج تحقیق نشان می دهد که استفاده از سبک های مقابله ای «هیجان مدار» و «مساله مدار» توسط جانبازان قطع نخاع شهرستان تبریز را نمی توان از طریق متغیرهای: سلامت روانی، اختلال جسمانی، اضطراب و اختلال در کارکرد اجتماعی آنها پیش بینی کرد و باید به دنبال عوامل دیگری به غیر از عوامل یاد شده بود. اما استفاده از این دو سبک (هیجان مدار و مساله مدار) از طریق متغیر «افسردگی» قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، راهبردهای مقابله ای، جانبازان قطع نخاع
  • رقیه قاصری، دکتر پرویز سرندی، دکتر غلامرضا گل محمد نژاد، فاطمه عیوضیان صفحات 69-80
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین میزان هوش هیجانی و سخت رویی معلمان زن 90-91 است. نمونه مورد مطالعه تحقیق 214 نفر بودند که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی از بین تمامی معلمان دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه مدارس شهرستان سراب انتخاب گریدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از: پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ و پرسشنامه سخت رویی کوباسا. برای بررسی فرضیه ها از آزمون پیرسون و همچنین تحلیل رگرسیون خطی و چندگانه استفاده شد. در بررسی فرضیه های پژوهش: بین هوش هیجانی، خودانگیزی، خودآگاهی، خودکنترلی هوشیاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی با تعهد و بین هوش هیجانی، خودانگیزی، خودآگاهی، خودکنترلی، هوشیاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی با کنترل و بین هوش هیجانی، خودانگیزی، خودکنترلی، هوشیاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی با چالش و در نهایت بین هوش هیجانی، خودانگیزی، خودآگاهی، خودکنترلی، هوشیاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی با سخت رویی رابطه معناداری وجود داشت و همچنین طبق معادله رگرسیون چندگانه انجام شده در جهت تبیین سخت رویی، مشخص شد که هوشیاری اجتماعی با بتای 241/0 = و خودآگاهی با بتای 239/0 = بیشترین سهم را در پیش بینی سخت رویی نمونه مورد مطالعه را داشتند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سخت رویی، زنان معلم
  • آرش رسته مقدم، دکتر عباس عباس پور صفحات 81-105
    باوجود توجه روزافزون به مفاهیم یادگیری سازمانی و سازمان یادگیرنده، ایده ی یادگیری زدایی سازمانی نیازمند توجه و تامل بیشتر است. این مفهوم با ناتوانی سازمان در یادگیری یا فراموشی سازمانی متفاوت است و اشاره به فرآیند رها کردن و کنار گذاشتن آگاهانه باورها، قواعد و رویه های قدیمی غیرمفید سازمانی دارد. در مطالعه حاضر که با رویکرد تحلیلی و استدلالی صورت گرفته است ضمن مرور ادبیات مفهومی به مواردی از جمله ماهیت، محتوا، سطوح و ابعاد یادگیری زدایی توجه شده است در ادامه با تحلیل مدل های نوین یادگیری زدایی، رابطه مفهومی یادگیری زدایی و یادگیری سازمانی در قالب الگویی یکپارچه پیشنهاد شده است. مقاله با ارائه پیشنهادهایی کاربردی و پژوهشی خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: یادگیری زدایی سازمانی، یادگیری سازمانی، فراموشی سازمانی
  • دکتر رحیم بدری گرگری، دکتر اکبر رضایی، جواد جدی گرگری صفحات 107-120
    این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر روش تدریس مبتنی بر تفکر فعال (روش مشارکتی) و روش تدریس سنتی در یادگیری درس مطالعات اجتماعی دانش آموزان پسر نواحی پنجگانه تبریز انجام شد. روش این پژوهش از نوع طرح های نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و از نظر هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه دانش آموزان پسر سال اول متوسطه نواحی پنجگانه تبریز به تعداد 10665 نفر در سال 91-90 بود. نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای چند مرحله ای است. بنابراین حجم نمونه آماری پژوهش عبارت است از دانش آموزان دو کلاس اول متوسطه که از هر کدام از کلاس ها پس از موازنه سازی آزمودنی ها یکی به شکل یادگیری سنتی به تعداد 30 نفر و دیگری به شیوه تدریس مشارکتی (فعال) به تعداد 32 نفر در درس مطالعات اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتند. برای اندازه گیری میزان یادگیری گروه ها از آزمون پیشرفت تحصیلی استفاده گردید. برای تعیین روایی محتوایی پرسشنامه از نظر متخصصان و معلمان استفاده شد. برای تحلیل داده های آماری در مورد هر یک از فرضیه های پژوهشی به علت تعیین تفاوت و محاسبه و مقایسه نمره های پیش آزمون و پس آزمون درگروه های آزمایش وگواه ازآزمون ANCOVA (تحلیل کوواریانس) استفاده گردید. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد: که بین نمرات یادگیری کلی، عمیق و سطحی هر دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر روش تدریس مشارکتی در افزایش یادگیری کلی، عمیق و سطحی دانش آموزان تاثیرگذاشته و نسبت به روش سنتی تدریس اثربخش بوده است.
    کلیدواژگان: روش تدریس مشارکتی، روش تدریس سنتی، انواع یادگیری (کلی، عمیق وسطحی)
  • دکتر زینب خانجانی، دکتر سیدداود حسینی نسب، شیوا عظیم زاده صفحات 121-135
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای نوع و میزان خشم در میان نوجوانان در معرض تماشای زیاد و کم فیلم های خشن می باشد.
    روش پژوهش حاضر بصورت غیر تجربی و از نوع علی _ مقایسه ای است. جامعه آماری مورد مطالعه متشکل از کلیه پسران سال سوم دبیرستان شهرستان مشکین شهر و گروه نمونه 300 دانش آموز سال سوم دبیرستان می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده اند و به دو پرسشنامه، شامل پرسشنامه محقق ساخته تماشای فیلم خشن، پرسشنامه خشم حالت – صفت اسپیلبرگر پاسخ دادند.
    مقایسه نتایج با آزمون آماری t مستقل نشان داد که بین میانگین خشم در دو گروه از پسران در معرض تماشای کم و زیاد فیلم هایخشن تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین بین دو گروه در معرض تماشای زیاد و کم فیلم های خشن در حالت خشم، صفت خشم، کنترل درون ریزی خشم و کنترل برون ریزی خشم تفاوت معنی دار بود. در حالیکه در برون ریزی و درون ریزی خشم تفاوت معنی دار بدست نیامد.
    کلیدواژگان: فیلم خشن، خشم، خشونت، تلویزیون
  • دکتر احمد اعتمادی، فاطمه ماستری فراهانی صفحات 137-152
    هدف
    از پژوهش حاضر ، بررسی و مقایسه نقش منبع کنترل در سلامت روانی نوجوانان دختر خانواده های معتاد و غیرمعتاد بود. در این پژوهش مقایسه ای،به تعداد 120 نفر،که از این تعداد60 نفر نوجوان وابسته به خانواده های معتاد و 60 نفر وابسته به خانواده های غیر معتاد از شهرستان رباط کریم شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت ، اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه سلامت روانی (GHQ) جمع آوری شد و با استفاده از روش آماری t و تحلیل واریانس دو طرفه (شیفر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده به شرح زیر می باشد: تفاوت معناداری بین سلامت روانی نوجوانان دارای منبع کنترل درونی با توجه به84/2=t وجود داشت ، و همچنین تفاوت معناداری بین سلامت روانی نوجوانان دختر خانواده های معتاد و غیر معتاد با توجه به 61/2 =t وجود داشت، که بین سلامت روانی نوجوانان دختر خانواده های معتاد و غیر معتاد ،با در نظر گرفتن منبع کنترل هم و با توجه به 86/2 =f تفاوت معناداری وجود داشت. نوجوانان دختر دارای منبع کنترل درونی وابسته به خانواده های غیر معتاد از سلامت روانی بیشتری برخوردار بودند. و سر انجام نوجوانان خانواده های معتاد دارای منبع کنترل بیرونی و نوجوانان خانواده های غیر معتاد دارای منبع کنترل درونی به ترتیب از کمترین و بیشترین میزان سلامت روانی برخوردارند ، رشد و تقویت منبع کنترل درونی یکی از روش های مناسب برای پبشگیری و کاهش آسیب پذیری است.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، سلامت روانی (شکایات جسمانی، افسردگی، اضطراب اجتماعی)، اعتیاد
|
  • Pages 13-32
    This study evaluates the fuzzy tree model to evaluate employee performance evaluation systemand Selection evaluation system for the University of West Azarbaijan units has been done.The study staff units are the University of West Azarbaijan province. In this discourse, in order to prevent the effects of the unfavorable appraisal system in west Azerbaijan Branches of Islamic Azad University, it has been intended to present a model of fuzzy tree for investigating the methods of the performance appraisal of the employees. on the basis of this model, the right performance appraisal method for each sector will be chosen. First, the researcher recognize the effective factors in identifyiny the method of the performance appraisal, then by using these factors the performance oppraisal of employees are investigated. In this case, the viewpoints of professors and the experts of human resources management are being used. By using the obtained knowledge from the experts of humsn resources management, knowledge base is created and by using knowledge base and algorithm and fuzzy sets, the model of fuzzy tree is offered. Then by distributing the guestionnaire, the values of each variable (the effective factorse in identifying the performance appraisal method) for each sector are identified. In the end, by using these obtained values, the priority of the methods of performance appraisal for each sector in identified. At the next step, by using the fuzzy multi-criterion decision making, the researcher identifies the priority of selecting the appraisal methods for each of these sectors on the basis of decision value
    Keywords: Algorithm, Antropy, decision tree, nowledge base, performance appraisal
  • Pages 33-49
    The main objective of the study is to investigate the relationship between the organizational culture and participative management in girls high-school in Tabriz.1387-88.To obtain the objective the study deals with and tests eight hypothesis. The method of the study was descriptive-correlation. The statistical population included 78 managers and 1599 teachers in girls high-school in fifth district of Tabriz .using cochrans adjusted formula the sample size was 65 managers and 325 teachers. In order to collect the data two questionnaires, namely one standard (the Denison model)and a researcher made questionnaire were used. Both descriptive and inferential statistics were used. For data analysis Pearson s correlation and SPSS software was used. The results showed that there was significant relationship between involvement, integration, consistency and mission with participative management from managers and teachers view.
    Keywords: Organizational culture, participative, Management, involvement, Integration, consistency, mission
  • Pages 51-65
    The present study is conducted with an objective of determining the relation between mental health and coping strategies in veterans with spinal cord injury in Tabriz city. This research is a correlation study. Statistical population of this research is all the 40 veterans of Tabriz with spinal cord injury. Data collection tools in this research are General Health Questionnaire (GHQ) Froms with 28 questions and Lazaius and Folkman Coping Startegeies Questionnaire . Data are acquired using SPSS version 19 software. For describing the findings frequency and percentages are used and for hypothesis tests pierson correlation coefficient is used.Frequency and percentage were used to explain the findings and the regression coefficient was used for testing hypothesis. Generally, the results of this research showed that the using of coping styles (excitation- oriented and problem-oriented) by the veterans with spinal cord injuries in the city of Tabriz cannot be predicted through variables such as mental health, physical disorders, stress and disorders in social functioning and we should look for factors other than the mentioned ones. But using this in excitement and problem-oriented styles can be predicted by the depression variable.
    Keywords: Mental Health, coping strategy, veterans with spinal cord injuries
  • Pages 69-80
    The aim of this inquiry is to investigate the relation between the measure of Emotional intelligence and Hardiness of female teachers90-91. 214 samples had been chosen between elementary, guidance, high school teachers in a proportional way. Data gathering tools were: Sheering Emotional intelligence questionnaire and kobassa Hardiness questionnaire. To investigate hypothesis, they use Pearson test and linear and multiple analysis of Regression. Investigating research hypothesis: among Emotional intelligence, motivating oneself, Self Awareness, Managing oneself, Social skills, with Alienation and among Emotional intelligence, Motivating oneself, Self Awareness, Managing oneself, Sympathy, Social skills with Challenge and among Emotional intelligence, Motivating oneself, Self Awareness, Managing oneself, Sympathy, Social skills with Commitment and at least among Emotional intelligence, Motivating oneself, Self Awareness, Managing oneself, Sympathy, Social skills with Hardiness there was a meaningful relation and also like Regression multiple equation for specify Hardiness, we found that sympathy with = 0.241 and Self-Awareness with =0.239 had the most proportion on the foretelling of under-survey Hardiness.
    Keywords: Hardiness, Emotional Intelligence, female teachers
  • Pages 81-105
    In spite of the growing popularity of the terms “organizational learning (OL)” and “learning organization (LO)”, the concept of organizational unlearning (OUL) has generally been neglected. OUL is different from organizational learning disability or organizational forgetting. OUL is the process of intentional discarding of ineffective and obsolete organizational beliefs, routines and procedures. The main purpose of this study which has an analytical and inferential approach is to review the literature of OUL concept including the nature, content, levels and dimensions of OUL. Furthermore, the process of OUL has been explained by new OUN models. At last, the conceptual relation between OUL and OL has been proposed as an integrated model. The article ends with some applied and research suggestions.
    Keywords: organizational unlearning, organizational learning, organizational forgetting
  • Pages 107-120
    This study aims to compare teaching methods based on active thinking (the Partnership method) and traditional teaching methods on the boy student’s learning level of social studies in five areas of Tabriz. This research uses a semi-empirical method with pretests and posttests and which is functional regarding the objective. The statistical population of this research is all the male middle-school students of the five areas of Tabriz with a number of 10655 students in the course between 2012 and 2013. The sampling was conducted using a multi-stage random cluster method. Therefore the statistical sample size of the research is the students of two social science classes of first grade middle-school and from each class, after balancing the subjects, first group with 30 students getting a traditional teaching method and the second group getting a participated (active) teaching method with a number of 32 students were considered. A total number of 62 students were treated with the methods and the allocation of these methods to each class was random. To assess the learning level of these groups an educational achievement test was taken. The suggestions of teachers and experts were used to determine the content validity of the questionnaire. Reliability criterion ratios of the pretest and posttest were equal to 82% and 87% and the questions of the tests were presented in a mnemonic and significant learning level. To analyze the statistical data in case of each one of the research assumptions the ANCOVA test (covariance analysis) was used for the difference determination and comparison and calculation of the pretest and posttest grades in control and test groups. The results of the obtained data from the pretest and posttests of the test and control groups were compared and analyzed. The results from the covariance analysis indicated that there is a significant difference between the general, deep and slight learning grades in two test and control groups. In other words, the participated teaching method influenced the general and deep learning level promotion of the students and that the participated method is more effective than the traditional teaching methods. From the results of this research it can be concluded that the propagation of the participated teaching method will highly influence the deep learning of the students during education.
    Keywords: participated teaching method, traditional teaching method, different kinds of learning (general, deep, slight)
  • Pages 121-135
    The purpose of this study isthe comparative study between the type and amount of anger among male teens who are exposed in watching violenent films little and more. The methods used in present study is non-applied and it’s causal-comparative. Statistical populations under study include all male high school students in grade three in Meshkin Shahr and the sample group is 300 students grade three of that kind chosen multi - stage random. The answer to 2 questionnaire including writer_ made watching violent movies questionnaire, and Spill Berger anger (Staxi-2). The result comparison with independence T statistical showed there is a meaningful difference between the two male groups watching little and much of violent movies. Also two groups exposed to watching little violent movies with those watching a lot of shows there is a meaningful difference and state anger, trait anger. Anger control-in, anger control- out, anger. Whereas there is no meaningful differences the entire anger expression- out, anger expression- in.
    Keywords: movie violent, anger, Violence, Television
  • Pages 137-152
    The purpose of the present study was to investigate and compare the role of the locus of control on the mental health of the female adolescents of the addicted and no addicted families. 120 female adolescents participated in this study. Then the subjects were randomly placed in two groups each group consisted of60 adolescents. The required data collected through the role locus of control and, General Health Questionnaire (GHQ).The data were analyzed using statistical methods of T-Test, variance analysis and MANOVA shefe test. There was significant defference between mental health of female adolescents with internal and external locus of control (t:2/84) . There was significant defference between mental health of female adolescents of the addicted and nonaddicted families (t:2/61). There was significant defference between mental health of female adolesncents of the addicted and nonaddicted families with the locus of control (f:4/86) . Female adolescents of nonaddicted with internal locus of control had higher mental health .Female adolescents of addicted families with external locus of control and female adolescents of nonaddicted families with internal locus of control had maximum and minimum mental health.Therefore internal locus of control, the development and reinforcement of the internal locus of control is one of the suitable ways for prevention and reduction of the vulnerability.
    Keywords: Locus of Control, Mental health (body complaint, Depression, anxiety social), Addiction